Je 13. březen, pravé poledne, a u mě doma zvoní zvonek. Kurýr přepravní společnosti podává balík velikosti větší krabice od bot a odjíždí. Na balíku je z boční strany logo Pivní Zásilky. Přišlo 8 naslepo objednaných piv z českých i světových řemeslných pivovarů. A v dnešním příběhu vám jedno po druhým představím.
Weizenbock, 8.2% ABV, 16 IBU
První láhev, která mě praštila do očí. A tentokrát to nebylo kvůli šílenému designu lahve, jak to mají některé řemeslné pivovary ve zvyku, ale kvůli pivnímu stylu, který jsem viděl poprvé − bock. Je to polotmavý ležák původem z Německa a chutí mě dost zaskočil. A myslím to v dobrým slova smyslu. Velmi zvláštní tmavě sladová chuť s tóny ovoce a jemnou kyselostí. Od té doby jsem měl 4 další bocky a chutnají mi čím dál víc.
Pro víc info o bocku se mrkněte do naučných boxů ve třetím příběhu.
IPA, 7.1% ABV, 70 IBU
Any IPA z českého pivovaru Permon v Pivní Zásilce být neměla. Jestli si nepamatujete na mou challenge ze začátku roku, tak vám ji rád připomenu. Až do odvolání (což bude nejdřív někdy v létě) si nedám žádný pivo podruhé a platí to i pro všechna piva, která už jsem měl. Takže většinu českých ležáků, který se čepují v 80% hospodách, si prostě dát nemůžu. A to stejný platilo i pro permoňáckou Any IPU, kterou jsem měl před pár týdny ve skvělé brněnské JBM Brew Lab. Takže jsem si nechal zajít chuť a přenechal ji mé první ochutnávačce Lili. Pivo je to pěkně hořký a taky voňavý, zkrátka pořádná IPA.
Pro víc info o IPAách se mrkněte do naučných boxů ve třetím příběhu.
Ležák, 4.8% ABV
Tady se musím přiznat bez mučení, že jsem si ležák po dlouhé době samých ALEů vážně užil. Rozhodně nesrovnatelně lepší jako většina našich velkoprůmyslově vyráběných ležáků.
Následující dvě piva jsem se vám rozhodl ještě víc přiblížit a natočil jsem video na můj instagramovej profil. Najdete jej pod označením #🍻3 a kromě toho jak chutnají se ve videu dozvíte taky pár pivních zajímavostí.
Imperial IPA, 7.5% ABV, 70 IBU
Silná co do alkoholu a silně chmelená IPA. Označení imperial vyjadřuje přesně tuto nadstandardní sílu. Chuťově velmi dobrá a byla uvařena z tří druhů sladů a tří druhů chmele, každý z jiného kontinentu. Až někdy Imperial IPU uvidíte, neváhejte ani vteřinu.
Imperial Stout, 8.5% ABV, 75 IBU
Imperial Stout si velmi oblíbil ruský car a proto se někdy používá přívlastek russian. Taky je zhruba dvakrát silnější, než obyčejný stout a mnohdy jsou Imperial Stouty s příchutí čokolády, kafe nebo třeba vanilky.
Další dvě piva jsem taky doplnil videem s označením #🍻4 (viz horní videa na instagramu). První letošní pití piva v otevřeným venkovním přístřešku.
Witbier, 4.3% ABV, 12 IBU
Svěží pšeničný witbier s nevšední přísadou – zázvorem. Hodně mně chutnal a 0,3 litru zmizelo jak nic. Díky lehké pitelnosti bych si jej dokázal představit pít celej večer. Obzvlášt v létě.
Doppelbock, 7.2% ABV
Druhý pivo čtvrté video-ochutnávačky byl další bock, tentokrát ale doppelbock (dvakrát silnější). A protože začínala být docela zima, těšil jsem se, že mě pivo, jak jeho název napovídá, zahřeje. Opak byl pravdou, byla mně ještě větší zima, ale chutnal skvěle. Plná sladová chuť, kterou jsem si tak oblíbil.
Pilsner, 5.1% ABV, 32 IBU
Úplně na konec jsem si nechal tento klasický spodně kvašený dvanáctistupňový ležák plzeňského typu a byl jsem podobně mile překvapen jako u Cvikova. Řemeslný ležáky jsou skvělý a 0,75l láhev jsem vypil během chvilky. Jemnost a pitelnost se ležákům nedá odepřít.
Tak to bylo 8 piv, který jsem vám chtěl dnes představit a přiblížit vám tím rozmanitost pivních stylů o kterých jsem psal ve třetím příběhu. Doufám, že jsem vás aspoň trošku navnadil a až půjdete kolem nějaké pivotéky, tak se zastavíte pro řemeslný pivo.
Viliam
Good news for my international friends! All new tales will be in English from now on. And I’m shifting my focus a little. As I started traveling more 🗺, making international friends🕺 and visiting new craft-beer bars🌃, the time has come to adapt my tales to this new lifestyle🍻. I will no longer try to educate you guys, but I’ll rather document my travels for world-beer exploration. I’ll give you tips on bars I like, beers I drink and locations I visit.
Dejte si přes květnový sváteční dny nějaký řemeslný pivo. Inspirovat se můžete v mém čtvrtém Příběhu Řemeslných Piv, kde vám předtavím 8 českých i zahraničních speciálů.
Příběh nejen o vaření piva je publikován! Jestli vás zajímá, jak se pivo vyrábí a proč má tak unikátní a hustou pěnu, pusťte se do čtení.
Na instagramu jsem začal nepravidelně vydávat kratší náhodné příběhy pivního poznání. Jsou to příběhy ze života. Odehrávají se převážně v zajímavých ‘craftbeer’ pivnicích nebo v pohodlí domova u krbíčku.
Představuji Vám nové stránky o pivu! Ale nejen o pivu! Jak čas plyne, přibývají nové příběhy … Těšte se. Začínáme prvním příběhem Začátku.
Checknuto první pivo na Untappd! Byl to budějovický ležák Budweiser. Jen škoda, že to nebyl nějaký zajímavý ALE.