back

Tale About The Beginning (part 2)

TALE 1.2

Tale About The Beginning (part 2)

Příběh začátku (část druhá)

Viliam, 7.3. 2018
2 minuty čtení

V první části jste se dozvěděli, jak jsem se dostal k pití ALEů. Druhá část je spíše doplnění myšlenek o motivaci celého blogu.

V dalších příbězích se postupně dozvíte o pivu všechno … aspoň teda všechno, co o něm vím já. Dozvíte se, na jaké styly se pivo dělí a že hlavní dva styly jsou spodně kvašené ležáky (novodobý (r. 1842) výmysl chlapců z Plzně) a svrchně kvašená piva ALE. Dále se dozvíte co dělá piva napříč styly odlišnými, rozdíly v jejich výrobě a jejich historii. Samozřejmostí bude samotný proces výroby a hlavní stavební bloky piva. Taky zabrousím do správného pití (či spíše ochutnávání) piva a určitě mě v průběhu napadne ještě spousta dalších věcí.

Taky jsem začal psát kratší náhodné příběhy Instatales, které vychází nepravidelně na mém instagramu. Jsou to příběhy pivního poznání a jsou ze života. Odehrávají se převážně v zajímavých ‘craftbeer’ pivnicích nebo v pohodlí domova u krbíčku.

Motivace, proč to dělám.

V České republice jsme chuťově natolik zvyklí na naše celosvětově uznávané ležáky, které vyloženě chlastáme po desíti, že představa pití piva, které je tak odlišné svou chutí a pitelností v nás vzbuzuje pochyby. A většinou při prvním ochutnání ALEu nejsme nijak nadšení. Nebo nadšení jsme, ale stejně jej nezačneme pít, protože ALEy se prostě ve velkém pít nedají.

“Jít na pivo už pro mě neznamená klopit jeden škopek za druhým, ale dát si pár zajímavých piv.”

Uvedu krásný příklad. Pátek večer, jdete s kamarádkami a/nebo kamarády “na jedno” a od usednutí ke stolu chtě nechtě závodíte, kdo vypije za večer víc piv. Někdy se u dopíjení posledního piva skoro topíte a stejně to většinou skončí nedopitým půllitrem.

Tak toto se vám u pití ALEů (snad) nestane. Nejen proto, že jsou ALEy o něco dražší a byla by škoda nedopít, ale taky proto, že jsou ALEy mnohem těžší piva s nižší pitelností (ale bohatší chutí) a takové množství jich prostě nevypijete.

U sebe jsem pozoroval změnu hlavně v nastavení mysli. Jít na pivo už pro mě neznamená klopit jeden škopek za druhým, ale dát si pár zajímavých piv.

Teď se asi ptáte, kde se k ALEům dostat?

Snad žádný velkoprodukční pivovar je u nás nevaří. Všem je nám pod nos cpán Pilsner Urquell, Radegast, Budweiser, Kozel, Holba atp. V tom ale přichází na scénu tzv. řemeslné pivovary (též minipivovary; anglicky craft breweries), které ALEy vaří a dělají nepřekonatelně výborná piva. V posledních letech se s těmito pivovary roztrhl pytel a najdete je v každém větším městě.

Mám v plánu udělat interaktivní mapu vyzkoušených podniků s hodnocením, ale shrnu sem pro vás mé dosavadní poznatky.

Pro všechny Brňáky stojí především za zmínku pivovar Lucky Bastard, jehož piva jsou tradičně čepované v čajovně Utopia. Větší výběr (i zahraničních) najdete na Grohově v JBM Brew Lab Pubu. Kdo by chtěl lahvové vydání na doma a byl v Olomouci, můžu doporučit obchod Muž přes palubu. A pro mé pražské kamarády doporučuji Malý/Velký Bar nebo Prague Beer Museum a nedoporučuji 20 Pip Craft Beer. V pátek se chystáme poprvé do BeerGeek baru, tak se můžete přidat. Další český pivovar, který stojí za zmínku je Matuška. Ale to už předbíhám.


Viliam



2 responses to “Tale About The Beginning (part 2)”

  1. Bukanýr says:

    Hezky napsaná realita. Cesta ležáků ale nemusí být pokaždé pijácká a chuťově je to prostě lepší pivo, takže jako side treatment k obědu nebo véči je prostě pro většinu jasnou volbou. S tím pijáctvím ve velkým je to ale dobrej point a pak už ALE cesta poznání začíná dávat smysl 🙂

    • Viliam says:

      Právě s tou chutí je to zajímavý. Přirovnal bych to k olivám. Dlouhou dobu mně nechutnaly a naráz je z ničeho nic miluju. U ALEů to stejný. Asi je tam nějaká zvláštní bariéra, která když se prolomí, tak není cesty zpátky 😀

News

  • Switching to English 🇺🇸

    11.2. 2019

    Good news for my international friends! All new tales will be in English from now on. And I’m shifting my focus a little. As I started traveling more 🗺, making international friends🕺 and visiting new craft-beer bars🌃, the time has come to adapt my tales to this new lifestyle🍻. I will no longer try to educate you guys, but I’ll rather document my travels for world-beer exploration. I’ll give you tips on bars I like, beers I drink and locations I visit.


  • Nový příběh

    28.4. 2018

    Dejte si přes květnový sváteční dny nějaký řemeslný pivo. Inspirovat se můžete v mém čtvrtém Příběhu Řemeslných Piv, kde vám předtavím 8 českých i zahraničních speciálů.


  • Druhý příběh

    18.3. 2018

    Příběh nejen o vaření piva je publikován! Jestli vás zajímá, jak se pivo vyrábí a proč má tak unikátní a hustou pěnu, pusťte se do čtení.


  • Nové Instatales

    7.3. 2018

    Na instagramu jsem začal nepravidelně vydávat kratší náhodné příběhy pivního poznání. Jsou to příběhy ze života. Odehrávají se převážně v zajímavých ‘craftbeer’ pivnicích nebo v pohodlí domova u krbíčku.


  • Let’s begin! Tale 1

    16.2. 2018

    Představuji Vám nové stránky o pivu! Ale nejen o pivu! Jak čas plyne, přibývají nové příběhy … Těšte se. Začínáme prvním příběhem Začátku.


  • First Beer Check-in

    2.12. 2017

    Checknuto první pivo na Untappd! Byl to budějovický ležák Budweiser. Jen škoda, že to nebyl nějaký zajímavý ALE.